De route voor een disfunctionerende medewerker
Het is nooit leuk als je een disfunctionerende medewerker in jouw team hebt. Wil je hier op een goede manier mee omgaan, volg dan de onderstaande route
Functioneringsgesprek vs Beoordelingsgesprek
Wat is het verschil tussen een functioneringsgesprek en een beoordelingsgesprek? we vertellen het je in 30 seconden
Samen zorgen voor tevreden patiënten: 5 tips
Hoe kan je je als praktijk onderscheiden? Hoe zorg je voor tevreden patiënten? Door jouw personeel. Jouw medewerkers zijn het visitekaartje.
Werkoverleg doet Wonderen
Hoe stemt u af met uw team over doelstellingen, richtlijnen en andere praktijkzaken? Werkoverleg biedt u uitkomst. Waarom en hoe organiseert u dit?
Fietsplan
Werknemersvoordelen
Oproepers 12 maanden in dienst
De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB), die sinds 1 januari 2020 van kracht is, regelt dat oproepkrachten na elke 12 maanden dienstverband recht hebben op een vaste urenomvang. Dit betekent dat wanneer een oproepkracht gedurende 12 maanden op basis van een...
Wet werken waar je wilt
De Tweede Kamer heeft op 5 juli 2022 het initiatiefwetsvoorstel voor de Wet werken waar je wilt aangenomen. Met dit wetsvoorstel wordt de Wet flexibel werken (Wfw) gewijzigd. Een verzoek van de werknemer om aanpassing van de arbeidsplaats wordt hiermee op eenzelfde...
Prinsjesdag 2022
Op 20 september 2022 was het weer Prinsjesdag. Er gaat vooral een boel veranderen op het gebied van vergoedingen. De belangrijkste wijzigingen zetten we voor je op een rijtje.
5 Implementatie: EU Richtlijn Transparante Arbeidsvoorwaarden
Op 1 augustus 2022 gaat de nieuwe ‘Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden’ in. Deze video laat jou de 5 belangrijkste implementaties zien.
Implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden
Op 1 augustus 2022 gaat er een nieuwe wet in. Deze verplicht werkgevers in de Europese Unie te zorgen voor transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden.
STAP Budget
Vanaf 1 maart 2022 kunnen jouw medewerkers via de Subsidieregeling STimulering ArbeidsmarktPositie (STAP) subsidie aanvragen voor scholing en ontwikkeling.
Wat is een RI&E?
In onze eigen artikelen kan je veel lezen over de RI&E, maar Steunpunt RIE geeft ook goede aanvullende informatie via hun video’s en podcasts
Stappenplan RI&E
Welke stappen dien je te nemen voor het invoeren van een risico inventarisatie en evaluatie (RI&E)? Download het stappenplan
ARBEIDSOVEREENKOMST
Nevenbeding. Hoe zit dat?
Je kan in een arbeidsovereenkomst een nevenbeding opnemen. Wat staat er in een nevenbeding en welke regels gelden daarbij?
Meest voorkomende bedingen in een arbeidsovereenkomst
In de arbeidsovereenkomst kan je diverse soorten bedingen vastleggen. De meest voorkomende leggen we je uit.
Neem jij een concurrentiebeding op?
Wat doe je als jouw medewerker opstapt en hij de kennis en ervaring, opgedaan in jouw bedrijf, gaat inzetten voor een concurrent of voor zijn eigen bedrijf.
Proeftijd. Wat is dat?
Wanneer je een arbeidsovereenkomst aangaat met een medewerker kan je een proeftijd opnemen. Welke regels gelden ervoor?
Arbeidsovereenkomst: Welke kies ik?
Als jij als werkgever een arbeidsovereenkomst aangaat heb je 6 keuzes. Al deze keuzes hebben andere eigenschappen. Hoe kies jij nu de juiste?
Keuze overeenkomst
Ga jij direct voor een vast contract of biedt jij jouw nieuwe medewerker eerst een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aan?
Betaald ouderschapsverlof sinds 2022 (moeder)
Betaald ouderschapsverlof sinds 2022 (partner)
Infographic: Verlof voor Ouders
Deze infographic geeft je een beknopt overzicht van de verschillende soorten verlof voor ouders met (pasgeboren) kinderen
Geboorteverlof: Hoe zit dat?
Als een moeder bevalt krijgt zij naast zwangerschapsverlof ook bevallingsverlof. Hoe zit het met de partner van de moeder?
Ouderschapsverlof: Feiten op een rij
Deze video laat je de belangrijkste feiten (vanaf augustus 2022) zien over ouderschapsverlof in slechts 1 minuut.
Ouderschapsverlof: Veel gestelde vragen
Ouderschapsverlof is een wettelijke regeling waardoor jouw medewerker na de geboorte van zijn kind tijdelijk minder kan gaan werken zodat hij meer tijd kan besteden aan zijn gezin. Wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij ouderschapsverlof?
Feestdagen: Is jouw personeel verplicht vrij?
Begin van het jaar worden vaak de agenda’s met vakanties en feestdagen gepland. Zijn de officiële feestdagen wettelijk voor iedereen vrij?
ADV versus ATV
ATV en ADV zijn termen die vaak losjes door elkaar heen gebruikt worden. Maar wat is het eigenlijk en wat is het verschil tussen deze termen?
Vakantie uren. Hoe zit dat ook al weer?
Regelmatig krijgen wij de vraag: Vakantie uren. Hoe zit dat ook al weer? Deze video legt het uit
Verschillende vormen van verlof op een rij
Werknemers hebben recht op diverse soorten verlof. Welke soorten verlof er zijn hebben we hier voor jou op een rijtje gezet.
Belasting over vakantiegeld
Deze maand is het vakantiegeld weer uitbetaald. Wij krijgen vaak vragen over het belastingtarief dat hierop wordt toegepast.
Controleer de werkkostenregeling 2021
Controleer of je de werkkostenregeling optimaal hebt benut. Heb je de vergoedingen en verstrekkingen correct verwerkt en aangewezen?
Loonheffingskorting
Loonheffingskorting. Wat is dat? Wie is hiervoor verantwoordelijk? en wat doe ik als ik meerdere werkgevers heb?
Uitleg Salarisstrook
Wat betekenen al die afkortingen op jouw salarisstrook? De uitleg vind je hier.
Mutaties salarisadministratie 2020
Door het jaar heen is het belangrijk dat u mutaties doorgeeft aan de salarisadministratie. Lees hier meer voorbeelden en informatie
Overige arbeidsvoorwaarden 2020
Er zijn heel wat arbeidsvoorwaarden die veranderen in 2020. Hier leest u meer over de voorwaarden met betrekking tot fiets, auto en werkkostenregeling.
Welke vragen stel ik bij een sollicitatiegesprek?
Eén van de belangrijkste voorbereiding van een sollicitatiegesprek, is het bedenken van goede vragen. Wat vraag ik wel en wat vraag ik niet?
Hoe werf je de juiste medewerker?
Een vacature invullen is voor veel bedrijven een niet- alledaags klusje. Hoe pak je de werving aan en hoe vinden sollicitanten jouw bedrijf?
SCHOLING
Waarom een scholingsovereenkomst?
Jij bent niet blij als een medewerker ergens anders gaat werken, nadat jij zijn studie hebt betaald. Maak hierover afspraken in een scholingsovereenkomst.
De lusten en lasten van scholing
Scholing van jouw werknemers is een kans om ze als individu maar ook als team te laten groeien. Toch is scholing niet iets vrijblijvends. Hoe ga je om met de scholingsverplichting en welke invloed kan een gebrek aan scholing hebben?
VERZUIM
Preventiemedewerker: Wat heb ik eraan?
Je wilt dat jouw medewerkers veilig, gezond en gemotiveerd hun werk doen. Een goed werkend Arbobeleid is daarom van belang voor jouw bedrijf.
Wat als mijn medewerker zich tijdens de vakantie ziekmeldt?
Vakanties zijn bedoeld om op te laden, maar wat als hij ziek wordt? Wat mag jij van jouw medewerker verwachten en wat moet jij dan doen?
Verzuim onder de duim
Wil jij ziekte verzuim onder de duim? Volg de 7 stations van Wet Verbetering Poortwachter.
ADMINISTRATIE
HR Kalender 2022
Deze HR kalender helpt je in 2022 met jouw basis salaris en HR aangelegenheden. Wij hebben met zorg een aantal belangrijke zaken voor je gepland maar er is ruimte voor eigen invulling
Kopie Legitimatiebewijs (ID)
Kopie Legitimatiebewijs (ID) Als werkgever ben je wettelijk verplicht om van al jouw medewerkers een kopie van het legitimatiebewijs op te nemen in de personeeladministratie. Wij van MO-HR B.V. nemen (een gedeelte van) jouw personeelsasdministratie, waardoor wij ook...
Bewaartermijn personeelsgegevens
Hoe lang kan ik de persoonsgegevens van mijn personeel bewaren? Mo-HR legt het je uit.
Update Archief
Inschrijven MO-HR Updates
Regelmatig versturen wij een nieuwsbrief met daarin diverse updates met HR gerelateerde zaken. Wil jij deze ook ontvangen? Schrijf je in.
MO-HR Update Mei 2022
Deze MO-HR Update gaat over de verschillende soorten verlof voor ouders en waar jij als werkgever rekening mee moet houden.
Update MO-HR voorjaar 2022
De Mo-HR Update Voorjaar 2022 gaat over het aangaan van een arbeidsovereenkomst en allerlei aanverwante zaken die daarbij komen kijken.
Mo-HR Update Februari 2022
De Februari Update gaat over de de nieuwe subsidie STAP en andere scholingsgerelateerde onderwerpen.
MO-HR Update Januari 2022
Deze MO-HR Update gaat over de relevante veranderingen in wetgeving per 1 januari 2022
Reminder 2021
Aan het einde van het jaar helpen we je herinneren aan alle zaken die je nog kan afhandelen om het jaar goed af te sluiten. Zo ook in 2021.
Mo-HR Update November 2021
Regelmatig versturen wij een nieuwsbrief met daarin diverse updates met HR gerelateerde zaken. De November Update gaat over de RI&E
Mo-HR Update September 2021
Regelmatig versturen wij een nieuwsbrief met daarin diverse updates met HR gerelateerde zaken. Dit is de update van september 2021
Mo-HR Update Juli 2021
Regelmatig versturen wij een nieuwsbrief met daarin diverse updates met HR gerelateerde zaken. Deze update is van juli 2021
Mo-HR update voorjaar 2021
Regelmatig versturen wij een nieuwsbrief met daarin diverse updates met HR gerelateerde zaken. Hierbij de update van voorjaar 2021
INTERNATIONAL
Steps to start a business in the Netherlands
Steps to start a business in the Netherlands Starting your own business in the Netherlands brings a lot of excitement but also some challenges. Here are the steps you need to take when doing so. Step 1: Residence & Work permit To be able to start up a...
Work Permit (TWV)
Work permit (TWV) Every non-EU citizen who wants to work in the Netherlands has to obtain a valid work permit. Either you or your prospective employer may request the permit. If you are from the EU/EEA or a resident of Switzerland, you don’t need a work permit. You...
Apply for a residence permit (MVV)
Apply for a residence permit (MVV) If you want to live in the Netherlands (permanently or for more than 90 days) you need a residence permit (verblijfsvergunning). If and how you apply depends on your reason for moving to the Netherlands, the duration of your stay, or...
30% Facility
If an expat is coming to work in the Netherlands, he may experience higher cost of living than he’s used to. Therefore his employer may compensate him with the 30% facility.
Start-up Visa
If you are planning to start your own business, then the start-up visa is a residence permit option since it’s officially called a “residence permit for start-up entrepreneurs”