06 24 24 55 55 info@mo-hr.nl

Een Goede Arbeidsovereenkomst: “zolang ‘t goed gaat niet nodig maar dan..”

Een arbeidsovereenkomst is meer dan alleen een formeel document; het is de basis voor een goede samenwerking tussen werkgever en werknemer. Een duidelijke en complete overeenkomst voorkomt misverstanden en biedt houvast voor beide partijen. Hier zijn praktische tips om een solide arbeidsovereenkomst op te stellen.

 

 

Waarom helpt MO-HR met een goede arbeidsovereeenkomst:

 

1. Begin met de Basisgegevens

Zorg ervoor dat de overeenkomst de volgende gegevens bevat:

  • Correcte gegevens van werknemer
  • Startdatum van de arbeidsovereenkomst en goede einddata
  • Duur van de overeenkomst (bepaalde of onbepaalde tijd) en duidelijk hoe je deze kunt beëindigen.
  • Werklocatie(s).

2. Definieer de Functie en Taken

Geef een duidelijke beschrijving van de functie, verantwoordelijkheden. Bij disfunctioneren heb je dan tenminste een leidraad om op terug te vallen.

3. Leg de Arbeidsduur en Werktijden Vast

Specificeer het aantal uren per week en de werkdagen. Bij flexibele werktijden kun je dit ook opnemen in de overeenkomst, samen met afspraken over beschikbaarheid. De werkgever is te allen tijde verantwoordelijk hiervoor, ook bij disucssies.

5. Vakantiedagen en Verlof

Neem het aantal vakantiedagen op waar de werknemer recht op heeft en verwijs naar eventuele aanvullende regelingen in een cao of bedrijfsbeleid.

6. Proeftijd en Opzegtermijnen

Als er een proeftijd van toepassing is, vermeld dan de duur en voorwaarden. Schrijf ook op wat de wettelijke of contractuele opzegtermijn is voor beide partijen.

7. Regelingen rondom Ziekte

Geef aan wat er gebeurt als een werknemer ziek wordt:

  1. Hoe en wanneer moet ziekte worden gemeld?
  2. Wat zijn de afspraken rondom doorbetaling van loon? Handig als dit vooraf vastligt en duidelijk is, ook al heb je doorgaans een heel laag verzuim.

8. Geheimhouding en Concurrentiebeding

Als je vertrouwelijke informatie wilt beschermen, voeg dan een geheimhoudingsbeding toe. Bij bepaalde functies kan een concurrentiebeding ook van toepassing zijn. Let hierbij op de wettelijke beperkingen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

9. Verwijzing naar Bedrijfsbeleid of Cao

Als er een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) of bedrijfsregels zijn, verwijs hier dan naar in de overeenkomst. Dit voorkomt dat je alle regels in detail hoeft op te nemen.

10. Zorg voor Duidelijkheid over Wijzigingen

Vermeld hoe wijzigingen in de arbeidsovereenkomst worden doorgevoerd. Dit kan bijvoorbeeld in overleg of via een schriftelijke bevestiging. Vastleggen is het toverwoord!

Heeft u vragen of advies nodig? Neem direct contact met ons op via info@mo-hr.nl of vul hier ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.