06 24 24 55 55 info@mo-hr.nl

ATV vs ADV

ATV en ADV zijn termen die vaak losjes door elkaar heen gebruikt worden. Maar wat is het eigenlijk en wat is het verschil tussen deze termen?

Bij ADV (ArbeidsDuurVerkorting) en ATV (ArbeidsTijdVerkorting) werkt jouw medewerker meer dan zijn contractuele uren waardoor de medewerker deze uren op een ander moment kan opnemen als verlof. De medewerker krijgt deze uren dus niet extra uitbetaald.

 

Verschil met Vakantiedagen

ADV en ATV kunnen als verlof worden opgenomen, maar toch zijn ze anders dan vakantiedagen omdat deze wettelijk zijn geregeld en ADV of ATV niet. Het kan wel zijn dat hier afspraken over gemaakt zijn in jouw CAO, personeelshandboek of individuele arbeidsovereenkomst. Je kan ADV en ATV zien als een extra secondaire arbeidsvoorwaarden. Als een medewerker dit liever niet heeft kan hij dit in veel gevallen weigeren aangezien dit overwerk betreft. Tegenover vakantiedagen staat deze voorwaarden niet.

Aangezien ADV en ATV niet wettelijk geregeld zijn, bouwt jouw medewerker ze niet op als hij ziek is (vakantiedagen wel) en worden ze bij ontslag normaliter niet uitbetaald (zoals dat wel gebeurt bij vakantiedagen).

 

Verschil ADV en ATV

Behalve de naam is er ook een verschil in de manier waarop jouw medewerker verlof opneemt.

Bij ADV werkt jouw medewerker bijvoorbeeld 40 uur in plaats van de contractuele 38 uur. Hierdoor spaart hij 2 uur per week. Deze uren neemt hij structureel op door zijn werkweek in te korten. Het kan zijn dat hij bijvoorbeeld iedere twee weken een woensdagmiddag vrij neemt voor de kinderen. Of hij kiest ervoor om iedere werkdag iets later te beginnen zodat hij de kinderen naar school kan brengen.

Bij ATV werkt jouw medewerker misschien ook wel 40 uur in plaats van de contractuele 38 uur, maar dan neemt hij deze niet structureel op. Het kan zijn dat jij als werkgever de dagen aanwijst omdat dit in de CAO of het personeelshandboek staat. Wijs jij ze niet aan, dan kan hij ze opnemen als vakantiedagen. Echter het blijven dan wel ATV dagen om op te nemen en geen vakantiedagen. Vakantiedagen worden namelijk zoals eerder gezegd wel uitbetaald bij ontslag en ATV niet. Daarnaast komen ATV dagen meestal aan het einde van het jaar te vervallen als ze niet worden opgenomen en vakantiedagen niet direct. Gewoon omdat het niet wettelijk is vastgelegd.

 

Verschil met Werktijdverkorting

ATV is niet hetzelfde als werktijdverkorting. Werktijdverkorting vraag je als werkgever namelijk aan om loonkosten te compenseren als je een periode minder werk hebt. Het is van tijdelijke aard in verband met buitengewone omstandigheden die niet tot het normale ondernemersrisico behoren. Denk hierbij aan een overstroming of het uitbreken van een oorlog.

Ten tijden van Corona kon er gebruik gemaakt worden van de NOW regeling.

 

Vragen?

Heb je vragen over ADV en/of ATV of wil je graag een op maat gemaakte bedrijfsregeling waarin deze dagen goed geregeld zijn? Neem contact met ons op  support@mo-hr.nl

p.s. weet je dat we regelmatig trainingen en workshops geven over dit onderwerp en andere aan HR gelieerde onderwerpen? Kijk gerust op deze pagina of stuur ons een mailtje voor meer informatie.